Διάβασμα, Καλλιέργειες, Υγεία

Bάλσαμο το αντικαταθλιπτικό της φύσης με τις μοναδικές ιδιότητες

Η κατάθλιψη πλήττει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και ενώ πολλά φάρμακα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κατάθλιψη, κάποιοι προτιμούν να χρησιμοποιούν φυσικές ή εναλλακτικές θεραπείες.

Το βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να θεραπεύσει την κατάθλιψη.Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς οι αρχαίοι έλληνες το χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς σε εξωτερικές και εσωτερικές χρήσεις και συνήθως για την περιποίηση  των πληγών, των τραυμάτων, των εσωτερικών μολύνσεων και των νευραλγιών. 

Τι είναι το βαλσαμόχορτο;

Το βάλσαμο, βοτανικά είναι γνωστό ως Hypericum perforatum.Η λέξη Hypericum προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «υπέρ» και «εικών», επειδή το φυτό αυτό  χρησιμοποιούνταν για να προστατεύει τους ανθρώπους από το «κακό» και για αυτό το τοποθετούσαν επάνω από τις εικόνες των αγίων. Πίστευαν ότι διώχνει τον διάβολο.

Σύμφωνα με τον Garnier et all (1961), η ονομασία του Hypericum προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «υπό» και «ερείκη», δηλαδή το φυτό που βρίσκεται κάτω από τις φτέρες.

Είναι ένα φυτό ποώδες που  απαντάται σε όλες τις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης, της Βορείου   και της Δυτικής Αφρικής, όπως  και της Ασίας, ενώ εδώ και 200 χρόνια έχει εγκατασταθεί ακόμη και στην Αυστραλία.

Χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία της κατάθλιψης και των συναφών συνθηκών, όπως το άγχος, τα προβλήματα ύπνου και η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Ενώ συνήθως λαμβάνεται από το στόμα με τη μορφή κάψουλων, τσαγιού ή υγρού εκχυλίσματος, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα ως έλαιο.

Πώς λειτουργεί;

Ενώ οι επιδράσεις του βάλσαμου στο σώμα μας δεν είναι πλήρως κατανοητές, θεωρείται ότι λειτουργούν παρόμοια με τα αντικαταθλιπτικά.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένα από τα ενεργά συστατικά του, όπως η υπερικίνη, η υπερφορίνη και η αδυρφορφόνη, μπορεί να είναι υπεύθυνα για αυτά τα οφέλη.

Αυτά τα συστατικά φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα ορισμένων χημικών αγγελιοφόρων στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη. Αυτά ενεργούν για να “φτιάχνουν” και να ρυθμίζουν κατάλληλα τη διάθεσή σας .

Το σημαντικό επίσης είναι οτι δεν έχει μερικές από τις συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των συνταγογραφούμενων αντικαταθλιπτικών, όπως είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Το 2016, μια εις βάθος ανάλυση 35 μελετών εξέτασε αυτές τις επιδράσεις και διαπίστωσε ότι με την χρήση του βαλσαμόχορτο έχουμε

Μειωμένα συμπτώματα σε ήπια μεγέθους κατάθλιψη περισσότερο μάλιστα και απο την αντίστοιχη χρήση φάρμακου placebo.
•Μειώμένα  συμπτώματα σε παρόμοιο βαθμό με τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά.
•Εμφανίστηκε να έχει λιγότερες παρενέργειες από τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά.
•Δεν φαίνεται να μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία, που είναι μια κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Παράλληλα έρευνες που έγιναν τα 20 τελευταία χρόνια έδειξαν ότι το βαλσαμόχορτο έχει ιδιότητες που το κάνουν πολύ χρήσιμο στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.  Η μελέτη που έγινε από τον Woelk έδειξε ότι το βαλσαμόχορτο  έχει παρόμοια δράση και αποτελέσματα με το αντικαταθλιπτικό φάρμακο imipramine χωρίς να παρουσιάζει κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα που παρουσιάζει η χρήση του φαρμάκου αυτού.

Στη Γερμανία συστήνεται η ημερήσια δόση για εσωτερική χρήση να είναι 2-4 g ή 0,2-1,1 mg υπερικίνης.

Όσον αφορά το έγχυμα του βαλσαμόχορτου, συστήνεται 1-2 κοφτές κουταλιές της σούπας ή 1-2 φλιτζάνια με αφέψημα από άνθη.

Επίσης μελέτες που έγιναν στην Πολωνία έδειξαν ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα σαν χολαγωγό και σαν αντισπασμωδικό.

Η παρουσία του ελαίου στο βάλσαμο του δίνει αντιελμινθικές και αντισηπτικές ιδιότητες. 

 

Πηγή:
 •ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟ © ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ
•US National Library of Medicine National Institutes of Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/