Your address will show here +12 34 56 78
Blog, Γεωργία, Διάβασμα, Υγεία
1. Στο πεπτικό σύστημα
Η δυσπεψία μπορεί να φέρει δυσφορία, ενοχλώντας τη γενική σας φυσιολογική κατάσταση . Μπορείτε να έχετε καλύτερη πέψη μόνο με την κατανάλωση φυτικού τσαγιού από λουλούδια λυκίσκου. Σε περιπτώσεις όπως η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα, το τσάι θα βελτιώσει την γενική κατάστασή σας – ρυθμίζοντας σταθερά τις κινήσεις του εντέρου σας .

Λέγεται ότι ανακουφίζει από τη φούσκωμα επίσης. Ως εκ τούτου, την επόμενη φορά που θα νιώσετε φούσκωμενος, δοκιμάστε να καταναλώνετε φρεσκοκομμένο τσάι λυκίσκου για άμεσα αποτελέσματα.

2. Αντιμετωπίζει τα έλκη
Τα αποξηραμένα λουλούδια λουλουδιών που αναμιγνύονται με βασικά βότανα χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία των ελκών . Οι ενώσεις που βρίσκονται στο φυτό αυτό είναι γνωστό ότι καταστρέφουν τα βακτηρίδια που συμβάλλουν στο έλκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που δεν υπάρχουν πιθανές παρενέργειες του βοτάνου, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας προτού καταφύγετε σε αυτοθεραπεία.

3. Αποτελεσματικός στον πονοκέφαλο
Ο λυκίσκος μπορεί να σας απαλλάξει από τους πονοκεφάλους, ανακουφίζοντας τα τεντωμένα νεύρα σας. Έχει  μια κατασταλτική επίδραση στην ψυχολογική σας υγεία και γι ‘αυτό τα λουλούδια του λυκίσκου μειώνουν τους πονοκεφάλους και τις μικρές ημικρανίες γρήγορα – συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος στο κεφάλι σας. Επιπλέον, όταν το καταναλώνετε σε τακτική βάση, αρχίζει να χαλαρώνει τους έντονους και τεντωμένους μύες ώμων και λαιμών. Απλά κάντε ένα φλιτζάνι τσάι λυκίσκου πριν τον ύπνο – θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε απο τον πόνο σε χρόνο μηδέν.

4. Για αναπνευστικά προβλήματα
Οι ειδικοί της υγείας δηλώνουν ότι ο ερεθισμός και η φλεγμονή είναι συνήθεις αναπνευστικές διαταραχές. Οι βοτανολόγοι συνιστούν λυκίσκο για να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και να καταπραΰνουν την ερεθισμένη αναπνευστική οδό. Οι ιδιότητες που βρίσκονται στα λουλούδια λυκίσκου μπορούν να μειώσουν την συμφόρηση και τον συνεχή βήχα αποτελεσματικά.


5. Βοηθά στη διατήρηση της στοματικής υγείας
Τα λουλούδια λυκίσκου είναι εμπλουτιζμένα με αντιφλεγμονώδεις ουσίες που τα καθιστούν ασφαλή πηγή για τη διατήρηση της συνολικής σας στοματικής υγείας. Το φυτό όχι μόνο παρέχει ανακούφιση από έναν πονόδοντο αλλά αποτρέπει τα συμπτώματα που σχετίζονται με άλλες στοματικές παθήσεις επίσης. Συνεπώς, η ενσωμάτωσή του στο καθημερινό σας πρόγραμμα είναι απαραίτητη, μαζί με τακτικές επισκέψεις σε έναν οδοντίατρο για να αποφευχθεί η εμφάνιση σιωπηλών προβλημάτων στην στοματική κοιλότητα.

6. Ενισχύει την Ψυχολογική Υγεία
Ο λυκίσκος περιέχει μια ένωση που ονομάζεται xanthohumol η οποία λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου σας από τις οξειδωτικές βλάβες και το άγχος. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει τα ζωτικά σας όργανα, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους – που τελικά μπορεί να  οδηγείσει στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων όπως η νόσος του Alzheimer. Μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχολογική σας υγεία μέσω του λυκίσκου. Θα εμποδίσει τον εγκέφαλό σας να πέσει θύμα του οξειδωτικού στρες.
0

Blog, Γεωργία, Διάβασμα, Καλλιέργειες, Υγεία

Πριν δούμε μερικές απο τις εκπληκτικές ιδιότητες της ρίγανης ας αναφέρουμε μερικές χρήσιμες πληροφοριές για την καλλιέργεια της.

Η ρίγανη
 είναι πολυετής πόα, που ανθίζει ανθίζει την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Έδαφος:Μπορεί να ευδοκιμήσει σε ξηρικά χωράφια, χωρίς πολύ υγρασία, με πολύ ηλιοφάνεια, σε παραθαλάσσια μέρη αλλά και σε ορεινά εδάφη. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ασβεστώδη εδάφη , ενώ αντέχει στην ξηρασία.

Κλίμα:Μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές που η θερμοκρασία την βλαστική περίοδο κυμαίνεται από 4 – 33ο C. Το φυτό την χειμερινή περίοδο ξηραίνεται και ξαναβλαστάνει την άνοιξη.

Πολλαπλασιασμός:Ο πολλαπλασιασμός της ρίγανης γίνεται με μοσχεύματα, με σπόρους και με διαίρεση φυτών που προέρχονται από παραφυάδες.

Φύτευση:Γίνεται ένα σπορείο 8-10 τμ /στρ. Θέλει 2 γραμ. σπόρου /τμ. Η μεταφύτευση μετά 1,5-2 μήνες όταν τα φυτά έχουν ύψος 10 εκατοστών. Οι αποστάσεις φυτεύσεως είναι 0,60Χ0,40μ. Πυκνότητα σποράς 3500-6000 φυτά/ στρ. Φύτευση γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

Άρδευση:Πρέπει να γίνεται πότισμα μετά την φύτευση

Σκάλισμα:Πρέπει να γίνεται 3 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση. Η πλήρης ανάπτυξη των φυτών είναι στο 3ο έτος.

Λίπανση:Γίνεται στην βιολογική γεωργία με κοπριά ή κομπόστ.

Συγκομιδή:Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά είναι στην πλήρη άνθηση. Γίνεται με αποκοπή των φυτών σε ύψος 8-10 cm από το έδαφος.

Ξήρανση :Μπορεί να γίνει σε ματσάκια που κρέμονται σε σκιερούς καλά αεριζόμενους χώρους ή αλωνίζεται αφού αποξηρανθεί σε ξηραντήρια ή σε σκιά σε αποθήκες.

Παραγωγή:Η παραγωγή στον 3ο χρόνο είναι πλήρης. Μπορεί αν δώσει 150-180 κιλά ξηρά φύλλα, άνθη.

Διάρκεια καλλιέργειας:Η διάρκεια της καλλιέργειας είναι 10 -12έτη.

Αιθέριο έλαιο:Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία για παραγωγή σαπουνιών και αρωμάτων.Ας δούμε όμως τα 7 μοναδικά της οφέλη στην υγεία μας1. Μειώνει τις λοιμώξεις

Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της ρίγανης σας βοηθούν να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τις λοιμώξεις. Τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το βότανο προστατεύουν το σώμα σας από ιούς που επηρεάζουν το δέρμα, το έντερο και άλλα μέρη του σώματος. Εκτός αυτού, η ρίγανη βοηθά στην παραγωγή περισσότερων λευκών αιμοσφαιρίων που επιτρέπουν γρήγορη θεραπεία από ασθένειες.

2. Βοηθάει στην πέψη

Παρά το μικρό του μέγεθος, η ρίγανη είναι μια καλή πηγή ινών και βοηθάει στο να διατηρεί τις κινήσεις του εντέρου υπό έλεγχο. Η σωστή μετακίνηση των τροφίμων μέσα στο σώμα σας είναι αυτό που χρειάζεστε για να κρατήσετε το πεπτικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση

 
 3.Μειώνει την δυσπεψία

Η Ρίγανη είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που μπορεί να θεραπεύσει τη δυσπεψία


 3. Βελτιώνει την υγεία των οστών

Παραδόξως, η ρίγανη παίζει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της υγείας των οστών σας. Όταν αρχίζει η γήρανση στον άνθρωπο, τα οστά αρχίζουν να χάνουν την ζωντάνια της νιότης. Μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τα οστά σας είναι ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο.Μαντέψτε τι, η ρίγανη τα έχει σε αφθονία. Επομένως, αν προσπαθείτε να προστατευθείτε από την οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή, προσθέστε μια άλλη πρέζα ρίγανης στο φαγητό σας.
 
4. Θεραπεία για κοινό κρυολόγημα

Τα αντιοξειδωτικά της ρίγανης μπορούν να βοηθήσουν και στο κοινό κρυολόγημα που ταλαιπωρεί τόσους ανθρώπους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε μερικές σταγόνες ρίγανης σε ένα ποτήρι νερό ή χυμό και να το πίνετε τρεις φορές την ημέρα για πέντε συνεχόμενες ημέρες. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

5.Ανακουφίζει από τις κράμπες της εμμηνόρροιας

Για μερικές γυναίκες, οι κράμπες της περιόδου μπορεί να είναι πραγματικά επίπονες. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κράμπες στα πόδια, τα χέρια, την πλάτη, τους μηρούς και το στομάχι. Λόγω των ιδιοτήτων της η ρίγανη σας ανακουφίζει απο τον πόνο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μασάτε μερικά φύλλα ρίγανης κάθε φορά που ο πόνος σας χτυπάει. Η ρίγανη μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης καλύτερα. Μερικές μελέτες λένε επίσης ότι η ρίγανη μπορεί να αποτρέψει την πρώιμη εμφάνιση της εμμηνόπαυσης.

6. Αποτοξίνωση σώματος

Εμπλουτισμένη με υγιείς ενώσεις όπως ασβέστιο, ίνες, βιταμίνη Κ, σίδηρο και μαγγάνιο, η ρίγανη μπορεί να σας βοηθήσει να αποτοξινωθεί και το σώμα σας. Μελέτες δείχνουν ότι η ρίγανη επιταχύνει τη λειτουργία του ήπατος και επιτρέπει την σωστή εξάλειψη των τοξινών από το σώμα σας.

7. Οφέλη για την υγεία της καρδιάς

Μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, η ρίγανη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς . Αυτό το βότανο σας βοηθά επίσης να κρατάτε τα επίπεδα της χοληστερόλης υπό έλεγχο.

Πηγή:Η ΡΙΓΑΝΗ-ΕΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΦΥΤΟ

0

Διάβασμα, Καλλιέργειες, Υγεία
Η κατάθλιψη πλήττει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και ενώ πολλά φάρμακα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κατάθλιψη, κάποιοι προτιμούν να χρησιμοποιούν φυσικές ή εναλλακτικές θεραπείες.

Το βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να θεραπεύσει την κατάθλιψη.Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς οι αρχαίοι έλληνες το χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς σε εξωτερικές και εσωτερικές χρήσεις και συνήθως για την περιποίηση  των πληγών, των τραυμάτων, των εσωτερικών μολύνσεων και των νευραλγιών. 

Τι είναι το βαλσαμόχορτο;

Το βάλσαμο, βοτανικά είναι γνωστό ως Hypericum perforatum.Η λέξη Hypericum προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «υπέρ» και «εικών», επειδή το φυτό αυτό  χρησιμοποιούνταν για να προστατεύει τους ανθρώπους από το «κακό» και για αυτό το τοποθετούσαν επάνω από τις εικόνες των αγίων. Πίστευαν ότι διώχνει τον διάβολο.

Σύμφωνα με τον Garnier et all (1961), η ονομασία του Hypericum προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «υπό» και «ερείκη», δηλαδή το φυτό που βρίσκεται κάτω από τις φτέρες.

Είναι ένα φυτό ποώδες που  απαντάται σε όλες τις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης, της Βορείου   και της Δυτικής Αφρικής, όπως  και της Ασίας, ενώ εδώ και 200 χρόνια έχει εγκατασταθεί ακόμη και στην Αυστραλία.

Χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία της κατάθλιψης και των συναφών συνθηκών, όπως το άγχος, τα προβλήματα ύπνου και η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Ενώ συνήθως λαμβάνεται από το στόμα με τη μορφή κάψουλων, τσαγιού ή υγρού εκχυλίσματος, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα ως έλαιο.

Πώς λειτουργεί;

Ενώ οι επιδράσεις του βάλσαμου στο σώμα μας δεν είναι πλήρως κατανοητές, θεωρείται ότι λειτουργούν παρόμοια με τα αντικαταθλιπτικά.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένα από τα ενεργά συστατικά του, όπως η υπερικίνη, η υπερφορίνη και η αδυρφορφόνη, μπορεί να είναι υπεύθυνα για αυτά τα οφέλη.

Αυτά τα συστατικά φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα ορισμένων χημικών αγγελιοφόρων στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη. Αυτά ενεργούν για να “φτιάχνουν” και να ρυθμίζουν κατάλληλα τη διάθεσή σας .

Το σημαντικό επίσης είναι οτι δεν έχει μερικές από τις συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των συνταγογραφούμενων αντικαταθλιπτικών, όπως είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Το 2016, μια εις βάθος ανάλυση 35 μελετών εξέτασε αυτές τις επιδράσεις και διαπίστωσε ότι με την χρήση του βαλσαμόχορτο έχουμε

Μειωμένα συμπτώματα σε ήπια μεγέθους κατάθλιψη περισσότερο μάλιστα και απο την αντίστοιχη χρήση φάρμακου placebo.
•Μειώμένα  συμπτώματα σε παρόμοιο βαθμό με τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά.
•Εμφανίστηκε να έχει λιγότερες παρενέργειες από τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά.
•Δεν φαίνεται να μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία, που είναι μια κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Παράλληλα έρευνες που έγιναν τα 20 τελευταία χρόνια έδειξαν ότι το βαλσαμόχορτο έχει ιδιότητες που το κάνουν πολύ χρήσιμο στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.  Η μελέτη που έγινε από τον Woelk έδειξε ότι το βαλσαμόχορτο  έχει παρόμοια δράση και αποτελέσματα με το αντικαταθλιπτικό φάρμακο imipramine χωρίς να παρουσιάζει κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα που παρουσιάζει η χρήση του φαρμάκου αυτού.

Στη Γερμανία συστήνεται η ημερήσια δόση για εσωτερική χρήση να είναι 2-4 g ή 0,2-1,1 mg υπερικίνης.

Όσον αφορά το έγχυμα του βαλσαμόχορτου, συστήνεται 1-2 κοφτές κουταλιές της σούπας ή 1-2 φλιτζάνια με αφέψημα από άνθη.

Επίσης μελέτες που έγιναν στην Πολωνία έδειξαν ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα σαν χολαγωγό και σαν αντισπασμωδικό.

Η παρουσία του ελαίου στο βάλσαμο του δίνει αντιελμινθικές και αντισηπτικές ιδιότητες. 

 

Πηγή:
 •ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟ © ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ
•US National Library of Medicine National Institutes of Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

0

Καλλιέργειες, Υγεία
Η αλόη είναι ένα αρκετά γνωστό φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως στην πρακτική βοτανοθεραπεία, καθώς και σε φαρμακευτικά σκευάσματα φυτικής προέλευσης. Το έκκριμα του φυτού της αλόης, περιέχεται στα περικυκλικά κύτταρα των αγγειωδών δεσμίδων του φύλλου και χρησιμοποιείται είτε ως νωπό είτε ως αποξηραμένο. Το αποξηραμένο έκκριμα χρησιμοποιείται ως υπακτικό, καθαρτικό και ανθελμινθικό. Το νωπό προϊόν έχει παρόμοιες δράσεις, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δερματικές παθήσεις. Επίσης χρησιμοποιείται στην βιομηχανία τροφίμων και στην ζυθοποιία για την πικρή του γεύση. Η γέλη της αλόης που προέρχεται από το κεντρικό τμήμα του φύλλου, έχει και αυτή πολλαπλές φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί είτε αυτούσια είτε με την μορφή αποφλοιωμένων φύλλων να χρησιμοποιηθεί για διάφορες δερματικές παθήσεις, ερεθισμούς, πληγές, καψίματα ή εκδορές και σαν κατάπλασμα πάνω σε μώλωπες. Απαντάται ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά για την ενίσχυση και βελτίωση του δέρματος.
 
Έχει επίδραση  στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο πολυσακχαρίτης Αcemannan με την βοήθεια των λευκοκυττάρων κ.τ.λ., ενεργοποιεί τους ινοβλάστες ώστε να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη.

Επίσης ενεργοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες για να προσκολληθούν επάνω του, ώστε να παράγουν περισσότερο κοκκώδη ιστό στη συγκεκριμένη τοπική περιοχή. Στην ουσία αποτελούν ένα θεραπευτικό σύστημα το οποίο μας παρέχει τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε κάθε σημείο του σώματός μας που θα  χρειαστεί.

Η αλόη χρησιμοποιείται και σαν καθαρτικό. Βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος καθαρίζοντας το συκώτι και τα έντερα. Συντελεί στην απομάκρυνση και την συγκέντρωση των τοξινών από το συκώτι στο παχύ έντερο, ενώ τις συγκρατεί από το να μεταφερθούν στο αίμα. Έτσι διασφαλίζει ένα υγιές πεπτικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει τα μη φιλικά προς τον οργανισμό βακτηρία και ζυμομύκητες. Χορηγείται σε χλωρίωση με τη μορφή των πόσιμων σκευασμάτων που περιέχουν σίδηρο.

Στην περίπτωση αυτή η αλόη δεν ενισχύει τη δράση του σιδήρου, αλλά εξουδετερώνει τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από το σίδηρο.


Επίσης συντελεί στη μείωση του ερεθισμού των νεφρών χάρη στις διουρητικές της ιδιότητες.
Προσφέρει στον οργανισμό, την απαραίτητη συνδρομή. Μας παρέχει την απαραίτητη καθημερινή δόση μεταλλικών στοιχείων, βιταμινών και αμινοξέων που χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύουμε με φυσικό τρόπο  την άμυνα του. Επίσης βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Μπορεί να λειτουργήσει σαν τονωτικό για να διατηρήσει ομοιοστασία, την ισορροπία δηλαδή μεταξύ του σώματος και της υποστήριξης των συστημάτων του.
Η αλόη δρα όχι μόνο στα αγγεία, όπου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και σε ζωτικά όργανα.Δημιουργούνται νέα τριχοειδικά αγγεία εκεί που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Ένα φυσικό by-pass της φύσης που μας το προσφέρει σαν δώρο ζωής.
Μπορεί να βοηθήσει στο να προσφέρει στο σώμα αρκετή ενέργεια, ώστε να αντιμετωπίσει  τους ιούς, τα βακτήρια και τους μύκητες (έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες). Είναι και βακτηριοκτόνο, όταν είναι σε υψηλή περιεκτικότητα, για αρκετές ώρες σε άμεση επαφή με τα  βακτήρια. Σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά που σκοτώνουν τα βακτήρια όταν είναι ήδη εξασθενημένα.

Είναι ιδανικό για φλεγμονώδεις ασθένειες λόγω της αντιφλεγμονώδους ιδιότητάς του. Ενεργεί όπως τα στεροειδή αλλά χωρίς τις παρενέργειές τους.

Διαθέτει προσαρμοστικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι κάθε άτομο παίρνει από αυτή, αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη. Συνεπώς τα πλεονεκτήματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Είναι αποτελεσματική γιατί τα συστατικά της λειτουργούν ως ομάδα, ενισχύοντας τη δυναμικότητα μεταξύ τους, γνωστή ως «συνέργια».
Η χρήση της αλόη Βέρα είναι ασφαλής, επειδή δεν έχει παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό  ακόμη και σε υψηλή ποσότητα που θα ληφθεί,  σε αντίθεση με τη συνεχή χρήση κάποιων φαρμάκων.

ΠΗΓΗ:H AΛΟΗ(Aloe vera)
0

Διάβασμα
“Σώστε το περιβάλλον” είναι η κραυγή που έρχεται από όλες τις γωνιές του κόσμου,και όμως με την επιλογή ενός ηλεκτρονικού βιβλίου σε σχέση με ένα έντυπο κάνεις ένα μικρό βήμα προς την σωτηρία του πλανήτη μας και των δέντρων του.
Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της τεχνολογίας, όπου η τεχνολογία θα πρέπει να εξομοιωθεί με τα πάντα για να διευκολύνει την ανθρώπινη ζωή.Σίγουρα οι πιο βασικοί λόγοι που θα πρέπει να προτιμάμε τα ηλεκτρονικά βιβλία απο τα έντυπα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των δέντρων αλλά και η χαμηλή τιμή των ηλεκτρονικών βιβλίων σε σχέση με τα έντυπα βιβλία. Ας δούμε όμως και τους υπόλοιπους λόγους

1. Μπορεί να αποκτηθεί γρήγορα
Τα eBooks μπορούν να ληφθούν πολύ εύκολα σε σύγκριση με τα τυπωμένα βιβλία. Ενώ αναζητάτε ένα τυπωμένο βιβλίο, θα πρέπει να πάτε από κατάστημα σε κατάστημα αναζητώντας το ή μπορείτε να το παραγγείλετε από οποιοδήποτε δικτυακό τόπο ηλεκτρονικού εμπορίου. Ακόμη και αν παραγγείλετε το βιβλίο, θα χρειαστούν τουλάχιστον μερικές ημέρες για να το παραλάβετε. Αντίθετα με τα ηλεκτρονικά βιβλία όπου ο χρόνος παραλαβής είναι ελάχιστος.

2. Μπορεί να δανειστεί σε φίλους χωρίς να το αποχωριστείτε
Τα βιβλία παραδοσιακά πάντα δανείζονταν ανάμεσα σε φίλους και πολλές φορές δεν επιστρέφονταν ποτέ στον ιδιοκτήτη.Με τα ηλεκτρονικά βιβλία αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει καθώς μπορούν να το έχουν και οι δύο την ίδια στιγμή!

3. Καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον
Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή του θέματος, η σωτηρία του πλανήτη μας είναι μια σημαντική αποστολή που έχουμε σήμερα. Με τη χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων, μπορείτε να σώσετε πολλά δέντρα που θα έπρέπε να κοπούν για να έχετε το ίδιο βιβλίο σε έντυπη μορφή.

4. Εύκολο στη μεταφορά 
Όσον αφορά τη φορητότητα, δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των ηλεκτρονικών βιβλίων και των έντυπων βιβλίων. Ενώ υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των τυπωμένων βιβλίων που μπορείτε να μεταφέρετε, όσο μικρά και αν είναι, μπορείτε να έχετε χιλιάδες φορές περισσότερα βιβλία στον υπολογιστή σας .

6. Πολύ πιο ανθεκτικά
Τα βιβλία από χαρτί είναι φυσιολογικό να χαλάνε και να χάνουν πολλές φορές και το χρώμα τους. Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν με τα Ηλεκτρονικά Βιβλία. Ένα καλό αρχείο eBook, εάν χειριστεί σωστά, αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

7. Οικονομικά αποδοτικό
Το κόστος των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα τυπωμένα βιβλία. 


Τα μόνα ίσως πράγματα που λείπουν απο τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι η μυρωδιά του χαρτιού ενός βιβλίου,πράγμα που αγαπάνε πολλοί απο τους λάτρεις του διαβάσματος και η βόλτα μέσα σε παλιά αλλά και νέα βιβλιοπωλεία που είναι πραγματικά κάτι υπέροχο.
0

Υγεία
Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση μόνο μιας χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα παρέχει άμεση προστασία από καρδιακές παθήσεις. Eνώ η τακτική πρόσληψη θα μπορούσε να παρέχει μόνιμη προστασία. Η έρευνα επιδεικνύει επίσης σημαντική βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης αλλά και στην ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή ροή του αίματος, μόλις 4 ώρες αφού οι άνθρωποι έτρωγαν καρύδια . Πρέπει όλοι να συμπεριλάβουμε καρύδια στη διατροφή μας επειδή η τακτική κατανάλωση προστατεύει από πολλούς τύπους καρδιαγγειακών παθήσεων .

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη του είδους της για τον εντοπισμό των ενεργών συστατικών στα καρύδια που παρέχουν τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας. Τρώγοντας μόλις τρεις κουταλιές της σούπας (51 γραμμάρια) λάδι καρυδιού μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων σας σε μόλις 4 ώρες. Το έλαιο αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευεργετικό για τα ενδοθηλιακά κύτταρα-τα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελαστικότητα τους. Αρκετά εκπληκτική ανακάλυψη δεν είναι; Οι ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες των απλών ωμών τροφών είναι φανταστικές! 
Πηγή :https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500935

“Και μόνο καταναλώνοντας μια χούφτα καρύδια ή λάδι απο καρύδια για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων”
Δείτε τι περιέχουν τα καρύδια
1) Τα καρύδια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, πολυ- και μονοακόρεστα λίπη, βιταμίνες όπως Ε, Α και Β, μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο και ίνες.

2) Είναι μια εξαιρετική πηγή απο τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

3) Τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε μια ένωση που ονομάζεται ελλαγικό οξύ, η οποία βοηθά στη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

4) Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας έδειξε ότι το έλαιο καρυδιού βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή αλφα-λινολενικού οξέος (ALA), το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης .

5) Τα καρύδια περιέχουν επίσης μια μορφή μελατονίνης, μιας ορμόνη που παράγεται από τον επίφυτο αδένα για να ρυθμίζει και να προκαλεί ύπνο. Η διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου μελατονίνης είναι σημαντική, ειδικά για άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, στα οποία μειώνεται η παραγωγή μελατονίνης.
0

Υγεία
 Η αμυγδαλιά ανήκει στην οικογένεια των Rosaceae, δηλαδή ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ροδακινιά, την βερικοκιά, την μηλιά κλπ. Είναι ένα δέντρο που φθάνει τα 3—8 μέτρα ύψος. Οι  περισσότερες μελέτες που έγιναν για την βιολογική δράση των αμυγδάλων, έδειξαν την προστατευτική τους δράση όσον αφορά την προστασία από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, επειδή μειώνουν την χοληστερίνη LDL-C και της TC αν και είναι καρποί με υψηλό ποσοστό λιπιδίων.

Οι 7 λόγοι που τα αμύγδαλα είναι η φυσικη ασπίδα του σώματος μας

1.Μεγάλη πηγή θρεπτικών ουσιών Τα αμύγδαλα έχουν ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ που αποτελείται από ίνες, πρωτεΐνες, μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες Ε και Β2, μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό και φώσφορο. Μια μικρή χούφτα από αμύγδαλα παρέχει ένα μεγάλο μέρος της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας αυτών των ουσιωδών στοιχείων.

2.Φορτωμένο με αντιοξειδωτικά Τα αμύγδαλα είναι μια φανταστική πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν  απο την καταστροφή των κυτταρικών μεμβρανών και επιβραδύνουν τη γήρανση. Είναι καλύτερο να τρώτε αμύγδαλα αξεφλουδιστα  καθως εκει τα αντιοξειδωτικά συμπυκνώνονται σε μεγάλο βαθμό στο δέρμα. Η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του καπνίσματος στο ανθρώπινο σύστημα.

3.Υψηλά σε βιταμίνη Ε Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, που είναι λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο απο καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και Αλτσχάιμερ.

4.Ελέγχουν το ζάχαρο και την αρτηριακή πίεση Τα αμύγδαλα είναι υψηλά σε μαγνήσιο, το οποίο συμμετέχει ενεργά σε περισσότερες από 300 διαδικασίες στο ανθρώπινο σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης του αίματος και του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση αμυγδάλων προκαλεί σημαντική μείωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό ισχύει τόσο για τους διαβητικούς όσο και για τους μη διαβητικούς, αποδεικνύοντας ότι τα αμύγδαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, αλλά και για την πρόληψή του. Μια έλλειψη μαγνησίου στο σώμα οδηγεί επίσης σε προβλήματα αρτηριακής πίεσης, τα οποία με τη σειρά τους ευθύνονται για σημαντικά ζητήματα υγείας όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρικές ανεπάρκειες. Έτσι, τα αμύγδαλα τα οποία είναι πλούσια σε μαγνήσιο, θα μπορούσαν να αποτρέψουν όλα αυτά.

5.Υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή φωσφόρου, το οποίο είναι ένα βασικό στοιχείο στην κατασκευή και διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών, αποτρέποντας την οστεοπόρωση διατηρώντας μας υγιείς.

6.Μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης Τα υψηλά επίπεδα LDL λιποπρωτεϊνών, τα οποία είναι η κακή χοληστερόλη, συμβάλλουν σημαντικά στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση 1-2 χούφτας αμυγδάλων καθημερινά μειώνει την κακή χοληστερόλη. Επίσης, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, βοηθώντας στην πρόληψη της οξείδωσης της χοληστερόλης, προστατεύοντας την καρδιά σας.

7.Βοήθεια στην απώλεια βάρους Τα αμύγδαλα, όπως άλλοι ξηροί καρποί, περιέχουν θρεπτικά συστατικά που απαιτούν από το σώμα να χρησιμοποιεί υψηλές ποσότητες ενέργειας για να τα διασπάσει και να τα αφομοιώσει, αυξάνοντας το ρυθμό μεταβολισμού. Επίσης, δεδομένου ότι τα αμύγδαλα είναι υψηλά σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, γεμίζουν γρήγορα το στομάχι και κόβουν τους πόνους πείνας, ενεργώντας ως φυσικοί καταστολείς της όρεξης. Έτσι, αν και τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, είναι σίγουρα μια βοήθεια σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους.
0

Καλλιέργειες, Υγεία

Το σταμναγκάθι είναι ένα είδος της οικογένειας των ραδικιών το οποίο ανήκει στο γένος (Cichorium) και στην οικογένεια των (Compositae). Είναι φυτό που αυτοφύεται στη Κρήτη, την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, ενώ αποτελεί συστατικό της κρητικής διατροφής.

Είναι ένα από τα λίγα χορταρικά που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ωμό αλλά και βρασμένο, όπως όλα τα είδη των ραδικιών ή μαζί με κρέας όπως μαγειρεύεται το σέλινο ή το σπανάκι.

Η ονομασία του προήλθε από τις λέξεις αγκάθι και στάμνα διότι οι Κρητικοί το χρησιμοποιούσαν ως πώμα στις στάμνες τις πήλινες που φύλασσαν το νερό. Το πλούσιο σε αγκάθια υπέργειο μέρος του αλλά και η χοντρή πασσαλώδης ρίζα του αποτελούσαν θαυμάσιο πώμα που προφύλασσε το νερό μέσα στη στάμνα.


Στο σταμναγκάθι, όπως και σε πολλά άλλα αυτοφυή φυτά,  έχει παρατηρηθεί η παρουσία πολλών ωφέλιμων για τον οργανισμό του ανθρώπου ουσιών, όπως, βιταμινών, αντιοξειδωτικών ουσιών, ιχνοστοιχείων, πολυφαινολών, ακόρεστων λιπαρών οξέων. Οι ουσίες αυτές έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για  τις θετικές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.

Τα πιο σημαντικά χημικά συστατικά για το σταμναγκάθι είναι:


Βιταμίνη ΚΙ

Έχει ανιχνευτεί σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται περίπου στα 240mg ανά 100g νωπού βάρους των φύλλων. Η συγκέντρωση αυτή μπορεί να θεωρηθεί υψηλή αφού η συνιστώμενη ημερήσια δόση  κυμαίνεται στα 90-120mg. Είναι φανερό ότι το σταμναγκάθι μπορεί να καλύψει επαρκώς τις απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η βιταμίνη ΚΙ επιτελεί σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, εξαιτίας του ρόλου του στην παραγωγή προθρομβίνης).

 

Βιταμίνη C ( ασκορβικό οξύ).

Έχει ανιχνευτεί σε συγκέντρωση που κυμαίνεται στα 27mg ανά 100g νωπού βάρους των φύλλων, αναδεικνύοντας το σταμναγκάθι ως μια καλή πηγή μιας ακόμα ουσίας με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει από τη δράση της κακής χοληστερίνης και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Λουτεΐνη.

Εντοπίζεται σε συγκέντρωση 1160mg ανά 100 g νωπού βάρους

των φύλλων. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση η οποία λειτουργεί ως “προστατευτικό φίλτρο” για τους οφθαλμούς του ανθρώπου έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας και δρα ως προστατευτικός παράγοντας εναντίων του καρκίνου του δέρματος

 

Β-Καροτένιο.

Βρίσκεται σε συγκέντρωση 595mg ανά 100g νωπού βάρους .Είναι μια ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου όταν συναντάτε σε υψηλές συγκεντρώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Τοκοφερόλες.

Η συγκέντρωση τους εντοπίζεται στα 1,23 mg ανά 100 g νωπού βάρους των φύλλων του σταμναγκαθιού ενώ η γ-τοκοφερόλη έχει ανιχνευτεί σε συγκέντρωση 0,83 mg ανά 100 g νωπού βάρους των φύλλων.

 

Πολυφαινόλες.

 Το σύνολο τους που εντοπίζεται στο σταμναγκάθι ανέρχεται στα 132 mg ανά 100 g νωπού βάρους των φύλλων. Είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες, ενώ έχει αποδειχθεί η δράση τους εναντίον των ελευθέρων ριζών,

Πηγη: https://www.agrobooks.gr/books/stamnagkathi

0

Καλλιέργειες

 

Το επιστημονικό όνομα της φραγκοσυκιάς είναι Opuntiaficusindica. Ανήκει στην οικογένεια των Cactaceae και είναι ένας πολυετής κάκτος.

Είναι ένα δενδρώδες φυτό που μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3-5 μέτρα. Τα κλαδιά του έχουν μορφή πεπλατυσμένη (κλαδόφυλλα), με μήκος 30-40 εκατοστά, πλάτος 15-25 εκατοστών και 1,5-3 εκατοστά πάχος. Είναι μεταξύ τους ενωμένα δημιουργώντας τους βλαστούς. Οι βλαστοί αυτοί στη βάση τους ξυλοποιούνται δημιουργώντας ένα αληθινό κορμό.

Οι πεπλατυσμένοι βλαστοί είναι πράσινου ανοικτού χρώματος, περιέχουν χλωροφύλλη και εξασφαλίζουν την λειτουργία της φωτοσύνθεσης αντικαθιστώντας τα φύλλα που υπάρχουν στα άλλα φυτά. Οι βλαστοί είναι καλυμμένοι με ένα κηρώδες κάλυμμα, ώστε να μειώνεται η εξάτμιση του νερού που περιέχουν. Τα πραγματικά φύλλα του φραγκόσυκου, έχουν κωνική μορφή και είναι πολύ μικρά, της τάξεως μερικών χιλιοστών. Τα φύλλα εμφανίζονται στους νεαρούς βλαστούς και είναι εφήμερα. Στην βάση των φύλλων βρίσκονται κάποια μικρά εξογκώματα που είναι τα σημεία έκφυσης των αγκαθιών. Υπάρχουν 150 περίπου τέτοια εξογκώματα σε κάθε πεπλατυσμένο βλαστό που αντικαθιστούν τους μασχαλιαίους οφθαλμούς των άλλων φυτών. Το μερίστωμα κάθε τέτοιου εξογκώματος, ανάλογα με την περίπτωση μετατρέπεται σε αγκάθια, ή σε νέο βλαστό, ή σε άνθος ή σε ρίζες.

Τα αγκάθια είναι σκληρά, έχουν μήκος 1-2 εκατοστά και έχουν πολύ στερεά πρόσφυση στην επιφάνεια των βλαστών.

Οι ρίζες του φραγκόσυκου είναι επιφανειακές, ο μεγαλύτερος όγκος τους ευρίσκεται σε βάθος μέχρι 30 εκατοστά, αλλά εκτείνονται αρκετά προς τα πλάγια.

Τα άνθη του φέρουν την ωοθήκη που είναι υποφυής και είναι μονόχωρος, και ο στύλος καταλήγει σε ένα πολλαπλό στίγμα. Οι στήμονες είναι πολυάριθμοι, τα σέπαλα είναι πολύ μικρά, μόλις διακρίνονται ενώ τα πέταλα είναι ευδιάκριτα με χρώμα κίτρινο- πορτοκαλί. Η επικονίαση γίνεται με τα έντομα.

Τα άνθη δημιουργούνται επάνω σε βλαστούς ηλικίας ενός έτους. Παρουσιάζονται επάνω σε εξογκώματα που ευρίσκονται προς την κορυφή του πεπλατυσμένου βλαστού, ή στην επιφάνεια εκείνη που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον ήλιο. Σε γενικές γραμμές τα άνθη εμφανίζονται μεμονωμένα σε κάθε εξόγκωμα. Τα νεαρά άνθη φέρουν εφήμερα φύλλα. Σε κάθε πεπλατυσμένο βλαστό υπάρχουν μέχρι 30 άνθη, αλλά αυτό εξαρτάται από την θέση του βλαστού επάνω στο φυτό, την έκθεση του στον ήλιο, κλπ.

Ο καρπός του είναι το φραγκόσυκο. Είναι σαρκώδης περιέχει μεγάλο αριθμό σπερμάτων και ζυγίζει 150-450 γραμμάρια. Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία, από το κίτρινο το λευκό και το κόκκινο. Το σχήμα του φραγκόσυκου, επίσης ποικίλει όχι μόνο ανάλογα από την ποικιλία αλλά και από την εποχή σχηματισμού του. Τα πρώτα φραγκόσυκα είναι στρογγυλοποιημένα, ενώ τα οψιμότερα έχουν μακρόστενο σχήμα. Επίσης ο αριθμός των σπόρων είναι της τάξεως των 300 σπόρων σε ένα καρπό 160 γραμμαρίων.

Σήμερα παγκοσμίως οι εξαγωγές του φραγκόσυκου φθάνουν τους 25000 τόνους.

 

Η καλλιέργεια του φραγκόσυκου

 

Το κλίμα και το έδαφος

 

Το φυτό αυτό αναπτύσσεται καλά σε περιοχές με χαμηλή υγρομετρία, με μεγάλη ηλιοφάνεια και που διακρίνονται από τα θερμά και ξηρά καλοκαίρια. Στα φυτά αυτά στα πρώτα στάδια της αναπτύξεως τους, οι νεαροί βλαστοί είναι ευαίσθητοι ακόμη και σε θερμοκρασίες –1ο C, ενώ αντίθετα τα ενήλικα φυτά αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι και –12ο C. Οι θερμοκρασίες της τάξεως των 32- 37ο C είναι πολύ ευνοϊκές στην ανάπτυξη και την ωρίμανση των καρπών του. Εάν οι θερμοκρασίες φθάσουν τους 43ο C, ο καρπός σκληραίνει. Το φραγκόσυκο προσαρμόζεται σε μία ποικιλία εδαφών που μπορεί να είναι τα βαριά αργιλώδη μέχρι τα ελαφρά αμμώδη, ενώ τα εδάφη που προσαρμόζεται καλύτερα είναι τα αργιλοπηλώδη. Αναπτύσσεται σε εδάφη με ρΗ 6-7,7, ενώ δεν αναπτύσσεται ικανοποιητικά στα εδάφη που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε νάτριο και βόριο.

Το φραγκόσυκο απαιτεί ένα κλίμα θερμό και μία καλή έκθεση στο ηλιακό φως. Το κλίμα που είναι πιο ευνοϊκό είναι το υποτροπικό, ημίξηρο, που χαρακτηρίζεται από μακράς διάρκειας ξηρά καλοκαίρια και από περιόδους βροχοπτώσεων το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά και από μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.

Στην Ελλάδα το συναντάμε σε πολλές παραθαλάσσιες και νότιες περιοχές σαν ημιαυτοφυές φυτό και πολλές φορές σαν αυτοφυές. Το έδαφος που είναι καταλληλότερο για την καλλιέργεια του είναι το μέσης συστάσεως που έχει καλή στράγγιση Δεν έχει ιδιαίτερη προτίμηση στο έδαφος, αρκεί αυτό να μη είναι υγρό και να στραγγίζει καλά. Μπορεί να αναπτυχθεί σε πετρώδεις, αμμώδεις ή ξηρές τοποθεσίες, σε αβαθή εδάφη ή μετρίου βάθους, φτωχά σε οργανική ύλη, ακόμη και πλαγιές όπου άλλη καλλιέργεια είναι δύσκολος έως αδύνατος.

Στα αργιλώδη και ασβεστώδη εδάφη ευδοκιμεί λιγότερο απ’ όσο στα μέσης συστάσεως. Η ανάπτυξή της σε βραχώδη εδάφη επιτυγχάνεται χάριν του ισχυρού συστήματος ριζών το οποίο διαθέτει και σιγά – σιγά προκαλεί διάσπαση και αποσάθρωση αυτών.

 

 

Ο πολλαπλασιασμός του

 

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους αλλά και με μοσχεύματα που προέρχονται από βλαστούς ηλικίας ενός ή δύο ετών. Πολλαπλασιάζεται δύσκολα με σπέρματα, ευκολότερα όμως με μοσχεύματα. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα γίνεται με κομμάτια των πεπλατυσμένων βλαστών, που αφήνονται μερικές ημέρες επάνω στο χώμα στην ύπαιθρο ώστε να επουλωθεί η τομή του βλαστού και κατόπιν, φυτεύονται στον αγρό για να αποκτήσουν ρίζες,.

Αν η φύτευση γίνει τον χειμώνα,, φυτεύομε τον βλαστό κατακόρυφα στο χώμα, κατά τρόπο ώστε ο μισός να είναι μέσα στο χώμα και ο μισός έξω. Αν η φύτευση γίνει το καλοκαίρι αφήνουμε ένα πεπλατυσμένο βλαστό στην επιφάνεια του εδάφους σε οριζόντια θέση. Από το κάτω μέρος του βλαστού εξέρχονται μετά από λίγες ημέρες μικρές ρίζες. Στην συνέχεια φυτεύονται στο χώμα, κατακόρυφα τουλάχιστον μέχρι το μέσον τους και έτσι θα έχομε ένα νέο φυτό. Μετά από 6 μήνες γίνεται η φύτευση των έρριζων μοσχευμάτων στον αγρό.

 

Καλλιεργητικές εργασίες

 

Η εγκατάσταση της φυτείας προϋποθέτει την ισοπέδωση του εδάφους μετά από τις βασικές εργασίες της άροσης, του φρεζαρίσματος και της βασικής λίπανσης. Ο αριθμός των φυτών που φυτεύονται είναι 40 φυτά το στρέμμα. Τα φυτά που έχουν παραχθεί από μοσχεύματα, φυτεύονται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 5 μέτρα. Οι αποστάσεις των φυτών επάνω σε κάθε γραμμή είναι 5 μέτρα φυτό από φυτό, ώστε να διευκολύνονται οι διάφορες καλλιεργητικές εργασίες. Οι καλλιεργητικές αυτές εργασίες είναι το κλάδεμα, οι απομάκρυνση των πρώτων ανθέων, η απομάκρυνση των ανώριμων καρπών, η συγκομιδή, κλπ. Οι εργασίες αυτές γίνονται την περίοδο Μαΐου- Ιουνίου.

Τα φραγκόσυκα πρέπει να δέχονται το κατάλληλο κλάδεμα ώστε να απομακρύνονται οι βλαστοί που έχουν κακοσχηματισθεί ή φέρουν πληγές ή έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται την άνοιξη ή στα τέλη του καλοκαιριού.

Τα φραγκόσυκα απαιτούν την κατάλληλη λίπανση κυρίως σε φωσφόρο και κάλιο που θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι οργανική. Στην Ιταλία χρησιμοποιούν την κοπριά και ένα λίπασμα του τύπου 11-15-15.

φραγκοσυκια

Οι ποικιλίες του φραγκόσυκου

 

Τα είδη του καλλιεργούμενου φραγκόσυκου, είναι τρία. Το κίτρινο ( Sulfarina), το λευκό (Muscaredda ) και το κόκκινο (Sanguigna ). Στην Ιταλία το είδος που έχει την μεγαλύτερη διάδοση είναι η Sulfarina, λόγω της μεγαλύτερης παραγωγικότητας που δείχνει στα εντατικά συστήματα καλλιέργειας. Η τάση σήμερα είναι όμως η καλλιέργεια και των τριών ειδών ώστε να υπάρχει στην αγορά ένα προιόν που να χαρακτηρίζεται από καρπούς με διάφορα χρώματα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φραγκόσυκων που καλλιεργούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως η Santa Maria, η Santa Ynez, κ.α

Στην Ελλάδα η φραγκοσυκιά είναι στις προωθούμενες καλλιέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους νομούς της Κρήτης αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος με ανάλογο κλίμα..

Μερικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις χώρες της Μεσογείου και οι οποίες έχουν καλή γεύση και δεν έχουν αγκάθια είναι οι εξής;

 

Πολύ πρώιμες

 • Mexican: Είναι ποικιλία με μεγάλους πράσινους καρπούς με λευκή σάρκα που σχίζονται όταν ωριμάζουν

Πρώιμες

 • Corfu: έχει αρκετά μεγάλους καρπούς, ανοικτού πράσινου χρώματος με λευκή σάρκα. Δεν είναι πολύ παραγωγική ποικιλία
 • Guayacuil: έχει καρπούς μετρίου μεγέθους, ανοικτού πράσινου χρώματος, με λευκή σάρκα. Δεν είναι πολύ παραγωγική ποικιλία.
 • Fusicaulis: Έχει πολύ μεγάλους καρπούς, κιτρινοπράσινους με λευκή σάρκα. Είναι αρκετά παραγωγική ποικιλία.
 • Morado: Έχει αρκετά μεγάλους καρπούς, με ανοικτό πράσινο χρώμα, λευκή σάρκα. Είναι αρκετά παραγωγική ποικιλία.

Μεσοπρώιμες

 • Algerian: έχει καρπούς μετρίου μεγέθους, ολοκληρωτικά κόκκινους, πολύ παραγωγική ποικιλία
 • Gymnocarpa: Έχει καρπούς μεγάλους, τελείως κίτρινους, πολύ παραγωγική ποικιλία.

Μεσο-όψιμες

 • Fusicaulis van Heerden: έχει καρπούς αρκετά μεγάλους, πρασινοκίτρινους, με κίτρινη σάρκα. Έχει την τάση να σχίζονται οι καρποί.
 • Roly-Poly: έχει μικρούς καρπούς κοκκινωπούς. Παραγωγική ποικιλία.
 • Muscatel: έχει καρπούς πολύ μεγάλους, λαμπρού πράσινου χρώματος, με λευκή σάρκα. Ο καρπός σχίζεται.
 • Signal: καρπούς αρκετά μεγάλους, οι οποίοι είναι ολοκληρωτικά κόκκινοι. Δεν είναι πολύ παραγωγική ποικιλία.

Όψιμες

 • Albitel: έχει καρπούς αρκετά μεγάλους, ολοκληρωτικά κόκκινους.
 • Skinners: έχει μεγάλους καρπούς, τελείως πράσινους. Είναι αρκετά παραγωγική ποικιλία.

Πολύ όψιμες

 • Blue Motto: έχει μεγάλους πράσινους καρπούς, με πορτοκαλί σάρκα. Είναι παραγωγική ποικιλία.
 • Malta: έχει καρπούς μετρίου μεγέθους που είναι τελείως κίτρινοι. Είναι παραγωγική ποικιλία

 

Η συγκομιδή

 

Το φραγκόσυκο, καρποφορεί μετά το 3ο έτος και έχει σε πλήρη παραγωγή, αποδόσεις 100- 150 κιλά ανά φυτό. Το φυτό είναι σε πλήρη παραγωγή μετά το 7ο έτος. Σε αρδευόμενη καλλιέργεια μπορεί να επιτευχθεί παραγωγή 3000- 4000 κιλά το στρέμμα.

Η συγκομιδή των καρπών αρχίζει από τα τέλη Αυγούστου για τους καρπούς της πρώτης άνθησης και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο για τους καρπούς της δεύτερης άνθησης. Η συγκομιδή γίνεται με κοπή των καρπών. Στην συνέχεια γίνεται απομάκρυνση των αγκαθιών ώστε να διατεθούν στο εμπόριο με τον χαρακτηρισμό «χωρίς αγκάθια» ώστε να έχουν υψηλότερες τιμές.

Μετά την συγκομιδή οι καρποί αποθηκεύονται για λίγο χρόνο σε κατάλληλους χώρους που έχουν καλό αερισμό και προστατεύονται από την υγρασία, και στην συνέχεια διατηρούνται σε ψυκτικούς χώρους.

 

φραγκοσυκια

Οι χρήσεις του

 

Το φραγκόσυκο είναι ένα φυτό κατάλληλο για περιοχές ξηρές. Οι χρήσεις του είναι πολυάριθμες. Το φραγκόσυκο καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς του. Στο Μεξικό πέραν από τους καρπούς καλλιεργείται και για τους νεαρούς βλαστούς που καταναλώνονται σαν λαχανικό. Στα Κανάρια νησιά, καλλιεργούνται τα φραγκόσυκα επίσης και για την εκτροφή ενός κοκκοειδούς του Dactylopiuscoccus, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μίας κόκκινης χρωστικής ουσίας. Επίσης ένα άλλο κοκκοειδές που αναπτύσσεται στη φραγκοσυκιά, είναι το Coccuscacti. Το κοκκοειδές αυτό αποξηραίνεται και γίνεται σκόνη με κόκκινο χρώμα. Η χρωστική αυτή είναι η μόνη χρωστική τροφίμων (Ε120) που επιτρέπεται στην παραγωγή λουκάνικων, ποτών, ειδών ζαχαροπλαστικής, κλπ.

Οι καρποί του χρησιμοποιούνται σαν φρούτο, αν και υπάρχει η δυσκολία της απομάκρυνσης των αγκαθιών. Αυτό μπορεί να γίνει με τρίψιμο με μία βούρτσα, μέσα στο νερό ή όχι. Οι καρποί όπως και τα άνθη έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που υπολογίζεται στο 0,04% του χυμού. Επίσης περιέχει ένα σάκχαρο που δεν κρυσταλλώνει.

Υπάρχουν δύο βασικές χρωστικές στους καρπούς του φραγκόσυκου. Μία κίτρινη η ιντικαξανθίνη και μία άλλη, ερυθρο-ιώδης η βετανίνη που χρησιμοποιούνται σαν χρωστικές τροφίμων στην βιομηχανία τροφίμων.

Στην Σικελία πωλούν δύο είδη καρπών στις αγορές.

 • Τους καρπούς που προέρχονται από τα πρώτα άνθη και τους ονομάζουν latini ή austini. Τα φραγκόσυκα αυτά έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και καλή γεύση.
 • Τους καρπούς που είναι όψιμοι και οι οποίοι ονομάζονται scuzzulati Οι καρποί αυτοί παράγονται αφού απομακρυνθούν με τα χέρια οι πρώτοι οφθαλμοί. Οι καρποί αυτοί έχουν μεγάλο μέγεθος και υπέροχη γεύση

Από τα φραγκόσυκα, επίσης στην Σικελία παρασκευάζουν ένα λικέρ το Ficodi ενώ από τους καρπούς και τα άνθη παρασκευάζουν αλοιφές πολύ καλές για το δέρμα.

Στην Αλγερία πωλούνται φραγκόσυκα εκτός των νωπών και αποξηραμένα.

Σήμερα κυκλοφορούν σε πολλές χώρες πέραν των νωπών καρπών και προϊόντα παράγωγα των φραγκόσυκων όπως είναι τα τυποποιημένα σαρκώδη τμήματα των κλαδόφυλλων του φυτού σε μορφή φιλέτου, σε σούπερ μάρκετ με προϊόντα ντελικατεσεν, σαν προϊόντα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, αμινοξέα και ανόργανα άλατα.

Ένα άλλο τυποποιημένο προιόν που έχει μεγάλη ζήτηση είναι το έλαιο που παράγεται από τους σπόρους του φραγκόσυκου και το οποίο προωθείται στην αγορά, σαν ελιξίριο της νεότητας και το οποίο πωλείται σε πολύ υψηλές τιμές. Το φιαλίδιο των 15ml πωλείται στην τιμή των 41€.

Στο Μαρόκο, το πιο σημαντικό παράγωγο της φραγκοσυκιάς είναι η πρωτεΐνη AGP (αραβινογαλακτική) η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Οι νεαροί βλαστοί του φραγκόσυκου, που χρησιμοποιούνται σαν λαχανικά, έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, χαλκό, μαγνήσιο, σίδηρο και πολλά άλλα ανόργανα άλατα.

Μετά από ζύμωση των καρπών του φραγκόσυκου, παράγεται ένα μη αλκοολούχο ποτό με υπέροχη γεύση.

Στην Αμερική παράγεται από τους σπόρους του φραγκόσυκου, ένα είδος λευκού αλεύρου από το οποίο παράγεται ένα είδος ψωμιού.

Στο Μεξικό παράγεται από τους καρπούς του φραγκόσυκου, το γνωστό αλκοολούχο ποτό η Τεκίλα.

φραγκοσυκια

Φαρμακευτικές χρήσεις

 

Το φραγκόσυκο, θεωρείται ότι μειώνει την περιεκτικότητα της γλυκόζης, της χοληστερόλης και των τριγλυκερίδιων στο αίμα.

Ο καρπός αυτός, είναι ένα ισχυρό αντιδιαρροϊκό παράγοντας. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην πρακτική ιατρική του Μεξικού.

Το φραγκόσυκο θεωρείται ότι έχει επουλωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλοιφών ημέρας μετά την ηλιοθεραπεία, σαν αντιρυτιδικές κρέμες.

Από τους σπόρους των φραγκόσυκων, παράγεται έλαιο που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ανόργανα άλατα, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και αντιοξειδωτικούς παράγοντες που ενεργούν εναντίον της γήρανσης του δέρματος. Το έλαιο αυτό ενυδατώνει , διατρέφει και μαλακώνει το δέρμα. Το λάδι από τους σπόρους της φραγκοσυκιάς είναι ένα φυτικό λάδι που λαμβάνεται με πίεση εν ψυχρώ από τους σπόρους των φραγκόσυκων. Η περιεκτικότητα των σπόρων σε έλαιο είναι περίπου 5% και απαιτούνται 30 κιλά σπόρων (οι οποίοι προέρχονται από 1000 κιλά φραγκόσυκων) για την παραγωγή 1λίτρου λαδιού. Το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και το λάδι μπορεί να θεωρηθεί σαν το ακριβότερο φυτικό λάδι στον κόσμο με τιμή πωλήσεως 1000€/lt.

Το λάδι του φραγκόσυκου έχει μία πολύ ισχυρή αντιρυτιδική και αναζωογονητική δράση επάνω στο δέρμα. Το λάδι του φραγκόσυκου συνιστάται επίσης για τη σύσφιξη του στήθους, ενώ είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια στη γήρανση του δέρματος. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως είναι το λινολεϊκό οξύ, η βιταμίνη F, το ελαικό οξύ, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως είναι το παλμιτικό οξύ, κλπ. Πολύ μεγάλη είναι η περιεκτικότητα του σε βιταμίνες και κυρίως βιταμίνης Ε περίπου 1000 mg/ Kg.

Από την επεξεργασία των καρπών του παράγονται πολλά προϊόντα διατροφής όπως είναι, γλυκά, μαρμελάδες, κομπόστες, καλλυντικά, οινοπνευματώδη ποτά, κλπ

Επίσης οι βλαστοί του φραγκόσυκου, μαζί με τους καρπούς ή τα υποπροιόντα της μεταποίησης, αφού απομακρυνθούν τα αγκάθια χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία σαν ζωοτροφή, επειδή είναι πολύ θρεπτικοί. Αποδίδει περίπου 30 τόνους κλαδόφυλλων το στρέμμα.

 

Οικονομικά στοιχεία

Στην Ελλάδα η φραγκοσυκιά ακόμη δεν καλλιεργείται συστηματικά, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική καλλιέργεια για πολλά μέρη της χώρας μας, με πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, η Τυνησία, η Αλγερία καλλιεργούν τα φραγκόσυκα σε μεγάλες εκτάσεις, κάνοντας ταυτόχρονα εξαγωγές.

Οι τιμές στην διεθνή αγορά ποικίλουν ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση.

Οι καρποί της πωλούνται από 2- 5€ το κιλό ενώ στα κλαδόφυλλα η τιμή τους εξαρτάται από το μέγεθος τους από 0,7- 70€ το τεμάχιο. Το αλκοολικό ποτό που παράγεται από το φραγκόσυκο από 3- 6€ το λίτρο.

0

Γεωργία
Ολοι μιλάνε για την πληροφορική, την ενέργεια και την υγειονομική περίθαλψη ως τις αναπτυσσόμενες βιομηχανίες του μέλλοντος, αλλά και η γεωργία πρέπει να βρίσκεται στον κατάλογο αυτό! Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για κάποιον να είναι στην “βιομηχανία” της γεωργίας. Εδώ είναι 5 λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι σας περιμένουν μεγάλες ευκαιρίες σε αυτήν την συχνά παραβλεπόμενη βιομηχανία.

Η γεωργία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας – στην επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας.


1.Μακροπρόθεσμη παγκόσμια ανάγκη.

Γιατί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στη Γεωργία; Ας δούμε τι συμβαίνει στον κόσμο.

  Θα υπάρχουν πιθανώς δύο δισεκατομμύρια περισσότερα στόματα για να τραφούν μέχρι τα μέσα του αιώνα – περισσότερα από εννέα δισεκατομμύρια ανθρώπους
Η εξάπλωση της ευημερίας σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά στην Κίνα και την Ινδία, προκαλεί αυξημένη ζήτηση για κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά, αυξάνοντας την πίεση για την αύξηση του καλαμποκιού και των σπόρων σόγιας για τη διατροφή περισσότερων βοοειδών, χοίρων και κοτόπουλων. Το διπλό χτύπημα της αύξησης του πληθυσμού και των πλουσιότερων διαιτολογιών θα απαιτήσει από εμάς να διπλασιάσουμε περίπου το ύψος των καλλιεργειών που καλλιεργούμε μέχρι το 2050.
Η διαθεσιμότητα Φυσικών Πόρων, όπως το νερό και η διαθέσιμη γη για τη γεωργία, γίνεται ολοένα και πιο σπάνια, επομένως η ανάγκη για αποτελεσματικότερη χρήση πόρων είναι σε υψηλή ζήτηση.
Το 50% της συνολικής ποσότητας τροφίμων χάνονται ή σπαταλούνται πριν να καταναλωθούν. Στις πλούσιες χώρες η περισσότερη σπατάλη συμβαίνει σε σπίτια, εστιατόρια ή σούπερ μάρκετ. Στις φτωχές χώρες συχνά χάνονται τρόφιμα μεταξύ του γεωργού και της αγοράς, λόγω της αναξιόπιστης αποθήκευσης και μεταφοράς.
Καθώς ο πλανήτης μας γίνεται πιο παγκοσμιοποιημένος και τα τρόφιμα ταξιδεύουν στον κόσμο ο κίνδυνος της ασθένειας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος και πιο κοινός.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μαζί βάζουν τη γεωργία στο κέντρο μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας .

2. Οι ευκαιρίες στον τομέα της γεωργίας παρουσιάζουν άνοδο

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γεωργία θα απαιτήσει από την επόμενη γενιά ηγετών να φέρει νέες σκέψεις και καινοτόμες λύσεις. Η ζήτηση για ταλαντούχους μεταπτυχιακούς φοιτητές υπερβαίνει την προσφορά με αυξανόμενο ρυθμό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα υπάρχουν 60.000 διαθέσιμες θέσεις εργασίας στη γεωργία, αλλά μόνο 35.000 πτυχιούχοι για να τις γεμίσουν. Επιπλέον, το 25% του σημερινού εργατικού δυναμικού πλησιάζει την ηλικία συνταξιοδότησης. Με αυτή την τεράστια αυξανόμενη ανάγκη υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες.

3. Το εύρος των ευκαιριών είναι μεγάλο 

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη γεωργία, η εικόνα στο μυαλό τους μπορεί να είναι ένας αγρότης σε ένα τρακτέρ ή σειρές και σειρές καλαμποκιού. Ο σημερινός αγρότης πρέπει να είναι  ένα μέρος μηχανικός ένα μέρος περιβαλλοντολόγος και ένα μέρος οικονομολόγος. Η γεωργία πλέον δεν είναι μόνο η οδήγηση του τρακτέρ αλλά και η επεξεργασία δεδομένων, ο ελέγχος του προηγμένου εξοπλισμού αλλά και η γεωργία ακριβείας χρησιμοποιώντας το GPS για την προσαρμογή των αναγκών του εδάφους ανά τμήμα.

 Ανεξάρτητα από την καταγωγή σας και το εργασιακό σας υπόβαθρο, η γεωργία έχει μια θέση για σας. Χρειαζόμαστε επιστήμονες για να ανακαλύψουμε την επόμενη καινοτομία, τους κτηνιάτρους για την προστασία της υγείας των ζώων, τους μηχανικούς για να αναπτύξουν το νεότερο εξοπλισμό, τους εμπόρους για την προώθηση νέων προϊόντων, και τους λογιστές και τους στατιστικολόγους να μετατρέψουν τους αυξανόμενους όγκους δεδομένων παραγωγής σε γνώση και αποφάσεις. 

 4. Αντικειμενικοί άνθρωποι.

Όλοι θέλουμε να συμμετέχουμε σε κάτι σημαντικό. Υπάρχει πιο ευγενής σκοπός απο το να προσφέρουμε διατροφή επιπέδου για τους ανθρώπους;

Όλοι θέλουν να κυνηγήσουν κάτι μεγαλύτερο από μια δουλειά και ένα μισθό. Η επερχόμενη γενιά νέων 20 και κάτι ετών, αναζητούν καριέρες που εκπληρώνουν τις φιλοδοξίες τους και προσφέρουν ικανοποίηση. Η γεωργία προσφέρει αυτό και πολλά άλλα. Δουλεύοντας στον τομέα της γεωργίας γνωρίζετε ότι η εργασία που κάνετε συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των ζώων, της υγείας των ανθρώπων και της υγείας του πλανήτη μας. Συνειδητοποιοντας γιατί κάνετε αυτό που κάνετε αλλά και την κοινωνική αξία αυτού του έργου δημιουργείτε θετική ενέργεια και πάθος. Με το πάθος δημιουργούνται υπέροχοι άνθρωποι και η γεωργία είναι γεμάτη από αυτούς. Είναι ένα υπέρχοχο συναίσθημα πηγαίνοντας στη δουλειά σας να ξέρετε ότι και οι υπόλοιποι άνθρωποι στη γεωργία ενδιαφέρονται για το μέλλον όσο και εσείς.

5. Θέματα ανάπτυξης & πολυπλοκότητα.

Και υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ελπίζω ότι περισσότεροι άνθρωποι θα σκεφτούν να ξεκινήσουν να καλλιεργούν. Χρειαζόμαστε περισσότερους υποστηρικτές της ίδιας της γεωργίας. Καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται περαιτέρω από την αγροτική ζωή, έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η τροφή μας. Τα ζητήματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα και χρειαζόμαστε παθιασμένα άτομα που αγαπάνε την γεωργία για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των καταναλωτών. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που όχι μόνο οργώνουν το έδαφος, χρειαζόμαστε ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο, οι οποίοι μπορούν να μοιραστούν την ιστορία μας και να ενημερώσουν τους φίλους, τους γείτονες και την οικογένειά τους γιατί η γεωργία είναι σημαντική και γιατί είναι η βιομηχανία του σήμερα αλλά και του μέλλοντος.
0

PREVIOUS POSTSPage 1 of 2NO NEW POSTS

Σχεδίαση & Κατασκευή ιστοσελίδας WEBcells  www.webcells.net