Καλλιέργειες, Υγεία

Γιατι η Αλόη (aloe vera) θεωρείται θαύμα της φύσης;

Η αλόη είναι ένα αρκετά γνωστό φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως στην πρακτική βοτανοθεραπεία, καθώς και σε φαρμακευτικά σκευάσματα φυτικής προέλευσης. Το έκκριμα του φυτού της αλόης, περιέχεται στα περικυκλικά κύτταρα των αγγειωδών δεσμίδων του φύλλου και χρησιμοποιείται είτε ως νωπό είτε ως αποξηραμένο. Το αποξηραμένο έκκριμα χρησιμοποιείται ως υπακτικό, καθαρτικό και ανθελμινθικό. Το νωπό προϊόν έχει παρόμοιες δράσεις, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δερματικές παθήσεις. Επίσης χρησιμοποιείται στην βιομηχανία τροφίμων και στην ζυθοποιία για την πικρή του γεύση. Η γέλη της αλόης που προέρχεται από το κεντρικό τμήμα του φύλλου, έχει και αυτή πολλαπλές φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί είτε αυτούσια είτε με την μορφή αποφλοιωμένων φύλλων να χρησιμοποιηθεί για διάφορες δερματικές παθήσεις, ερεθισμούς, πληγές, καψίματα ή εκδορές και σαν κατάπλασμα πάνω σε μώλωπες. Απαντάται ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά για την ενίσχυση και βελτίωση του δέρματος.
 
Έχει επίδραση  στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο πολυσακχαρίτης Αcemannan με την βοήθεια των λευκοκυττάρων κ.τ.λ., ενεργοποιεί τους ινοβλάστες ώστε να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη.

Πατήστε στην εικόνα και δείτε το βιβλίο για την Αλόη(Aloe vera)

Επίσης ενεργοποιεί τους αυξητικούς παράγοντες για να προσκολληθούν επάνω του, ώστε να παράγουν περισσότερο κοκκώδη ιστό στη συγκεκριμένη τοπική περιοχή. Στην ουσία αποτελούν ένα θεραπευτικό σύστημα το οποίο μας παρέχει τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε κάθε σημείο του σώματός μας που θα  χρειαστεί.

Η αλόη χρησιμοποιείται και σαν καθαρτικό. Βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος καθαρίζοντας το συκώτι και τα έντερα. Συντελεί στην απομάκρυνση και την συγκέντρωση των τοξινών από το συκώτι στο παχύ έντερο, ενώ τις συγκρατεί από το να μεταφερθούν στο αίμα. Έτσι διασφαλίζει ένα υγιές πεπτικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει τα μη φιλικά προς τον οργανισμό βακτηρία και ζυμομύκητες. Χορηγείται σε χλωρίωση με τη μορφή των πόσιμων σκευασμάτων που περιέχουν σίδηρο.

Στην περίπτωση αυτή η αλόη δεν ενισχύει τη δράση του σιδήρου, αλλά εξουδετερώνει τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από το σίδηρο.


Επίσης συντελεί στη μείωση του ερεθισμού των νεφρών χάρη στις διουρητικές της ιδιότητες.
Προσφέρει στον οργανισμό, την απαραίτητη συνδρομή. Μας παρέχει την απαραίτητη καθημερινή δόση μεταλλικών στοιχείων, βιταμινών και αμινοξέων που χρειάζεται ο οργανισμός για να ενισχύουμε με φυσικό τρόπο  την άμυνα του. Επίσης βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Μπορεί να λειτουργήσει σαν τονωτικό για να διατηρήσει ομοιοστασία, την ισορροπία δηλαδή μεταξύ του σώματος και της υποστήριξης των συστημάτων του.
Η αλόη δρα όχι μόνο στα αγγεία, όπου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και σε ζωτικά όργανα.Δημιουργούνται νέα τριχοειδικά αγγεία εκεί που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Ένα φυσικό by-pass της φύσης που μας το προσφέρει σαν δώρο ζωής.
Μπορεί να βοηθήσει στο να προσφέρει στο σώμα αρκετή ενέργεια, ώστε να αντιμετωπίσει  τους ιούς, τα βακτήρια και τους μύκητες (έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες). Είναι και βακτηριοκτόνο, όταν είναι σε υψηλή περιεκτικότητα, για αρκετές ώρες σε άμεση επαφή με τα  βακτήρια. Σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά που σκοτώνουν τα βακτήρια όταν είναι ήδη εξασθενημένα.

Είναι ιδανικό για φλεγμονώδεις ασθένειες λόγω της αντιφλεγμονώδους ιδιότητάς του. Ενεργεί όπως τα στεροειδή αλλά χωρίς τις παρενέργειές τους.

Διαθέτει προσαρμοστικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι κάθε άτομο παίρνει από αυτή, αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη. Συνεπώς τα πλεονεκτήματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Είναι αποτελεσματική γιατί τα συστατικά της λειτουργούν ως ομάδα, ενισχύοντας τη δυναμικότητα μεταξύ τους, γνωστή ως «συνέργια».
Η χρήση της αλόη Βέρα είναι ασφαλής, επειδή δεν έχει παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό  ακόμη και σε υψηλή ποσότητα που θα ληφθεί,  σε αντίθεση με τη συνεχή χρήση κάποιων φαρμάκων.

ΠΗΓΗ:H AΛΟΗ(Aloe vera)