Γεωργία

5 Λόγοι για τους οποίους η γεωργία είναι μεταξύ των πιο αναπτυσσόμενων “βιομηχανιών”.

Ολοι μιλάνε για την πληροφορική, την ενέργεια και την υγειονομική περίθαλψη ως τις αναπτυσσόμενες βιομηχανίες του μέλλοντος, αλλά και η γεωργία πρέπει να βρίσκεται στον κατάλογο αυτό! Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για κάποιον να είναι στην “βιομηχανία” της γεωργίας. Εδώ είναι 5 λόγοι για τους οποίους πιστεύω ότι σας περιμένουν μεγάλες ευκαιρίες σε αυτήν την συχνά παραβλεπόμενη βιομηχανία.

Η γεωργία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας – στην επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας.


1.Μακροπρόθεσμη παγκόσμια ανάγκη.

Γιατί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στη Γεωργία; Ας δούμε τι συμβαίνει στον κόσμο.

  Θα υπάρχουν πιθανώς δύο δισεκατομμύρια περισσότερα στόματα για να τραφούν μέχρι τα μέσα του αιώνα – περισσότερα από εννέα δισεκατομμύρια ανθρώπους
Η εξάπλωση της ευημερίας σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά στην Κίνα και την Ινδία, προκαλεί αυξημένη ζήτηση για κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά, αυξάνοντας την πίεση για την αύξηση του καλαμποκιού και των σπόρων σόγιας για τη διατροφή περισσότερων βοοειδών, χοίρων και κοτόπουλων. Το διπλό χτύπημα της αύξησης του πληθυσμού και των πλουσιότερων διαιτολογιών θα απαιτήσει από εμάς να διπλασιάσουμε περίπου το ύψος των καλλιεργειών που καλλιεργούμε μέχρι το 2050.
Η διαθεσιμότητα Φυσικών Πόρων, όπως το νερό και η διαθέσιμη γη για τη γεωργία, γίνεται ολοένα και πιο σπάνια, επομένως η ανάγκη για αποτελεσματικότερη χρήση πόρων είναι σε υψηλή ζήτηση.
Το 50% της συνολικής ποσότητας τροφίμων χάνονται ή σπαταλούνται πριν να καταναλωθούν. Στις πλούσιες χώρες η περισσότερη σπατάλη συμβαίνει σε σπίτια, εστιατόρια ή σούπερ μάρκετ. Στις φτωχές χώρες συχνά χάνονται τρόφιμα μεταξύ του γεωργού και της αγοράς, λόγω της αναξιόπιστης αποθήκευσης και μεταφοράς.
Καθώς ο πλανήτης μας γίνεται πιο παγκοσμιοποιημένος και τα τρόφιμα ταξιδεύουν στον κόσμο ο κίνδυνος της ασθένειας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος και πιο κοινός.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μαζί βάζουν τη γεωργία στο κέντρο μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας .

2. Οι ευκαιρίες στον τομέα της γεωργίας παρουσιάζουν άνοδο

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γεωργία θα απαιτήσει από την επόμενη γενιά ηγετών να φέρει νέες σκέψεις και καινοτόμες λύσεις. Η ζήτηση για ταλαντούχους μεταπτυχιακούς φοιτητές υπερβαίνει την προσφορά με αυξανόμενο ρυθμό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα υπάρχουν 60.000 διαθέσιμες θέσεις εργασίας στη γεωργία, αλλά μόνο 35.000 πτυχιούχοι για να τις γεμίσουν. Επιπλέον, το 25% του σημερινού εργατικού δυναμικού πλησιάζει την ηλικία συνταξιοδότησης. Με αυτή την τεράστια αυξανόμενη ανάγκη υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες.

3. Το εύρος των ευκαιριών είναι μεγάλο 

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη γεωργία, η εικόνα στο μυαλό τους μπορεί να είναι ένας αγρότης σε ένα τρακτέρ ή σειρές και σειρές καλαμποκιού. Ο σημερινός αγρότης πρέπει να είναι  ένα μέρος μηχανικός ένα μέρος περιβαλλοντολόγος και ένα μέρος οικονομολόγος. Η γεωργία πλέον δεν είναι μόνο η οδήγηση του τρακτέρ αλλά και η επεξεργασία δεδομένων, ο ελέγχος του προηγμένου εξοπλισμού αλλά και η γεωργία ακριβείας χρησιμοποιώντας το GPS για την προσαρμογή των αναγκών του εδάφους ανά τμήμα.

 Ανεξάρτητα από την καταγωγή σας και το εργασιακό σας υπόβαθρο, η γεωργία έχει μια θέση για σας. Χρειαζόμαστε επιστήμονες για να ανακαλύψουμε την επόμενη καινοτομία, τους κτηνιάτρους για την προστασία της υγείας των ζώων, τους μηχανικούς για να αναπτύξουν το νεότερο εξοπλισμό, τους εμπόρους για την προώθηση νέων προϊόντων, και τους λογιστές και τους στατιστικολόγους να μετατρέψουν τους αυξανόμενους όγκους δεδομένων παραγωγής σε γνώση και αποφάσεις. 

 4. Αντικειμενικοί άνθρωποι.

Όλοι θέλουμε να συμμετέχουμε σε κάτι σημαντικό. Υπάρχει πιο ευγενής σκοπός απο το να προσφέρουμε διατροφή επιπέδου για τους ανθρώπους;

Όλοι θέλουν να κυνηγήσουν κάτι μεγαλύτερο από μια δουλειά και ένα μισθό. Η επερχόμενη γενιά νέων 20 και κάτι ετών, αναζητούν καριέρες που εκπληρώνουν τις φιλοδοξίες τους και προσφέρουν ικανοποίηση. Η γεωργία προσφέρει αυτό και πολλά άλλα. Δουλεύοντας στον τομέα της γεωργίας γνωρίζετε ότι η εργασία που κάνετε συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των ζώων, της υγείας των ανθρώπων και της υγείας του πλανήτη μας. Συνειδητοποιοντας γιατί κάνετε αυτό που κάνετε αλλά και την κοινωνική αξία αυτού του έργου δημιουργείτε θετική ενέργεια και πάθος. Με το πάθος δημιουργούνται υπέροχοι άνθρωποι και η γεωργία είναι γεμάτη από αυτούς. Είναι ένα υπέρχοχο συναίσθημα πηγαίνοντας στη δουλειά σας να ξέρετε ότι και οι υπόλοιποι άνθρωποι στη γεωργία ενδιαφέρονται για το μέλλον όσο και εσείς.

5. Θέματα ανάπτυξης & πολυπλοκότητα.

Και υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ελπίζω ότι περισσότεροι άνθρωποι θα σκεφτούν να ξεκινήσουν να καλλιεργούν. Χρειαζόμαστε περισσότερους υποστηρικτές της ίδιας της γεωργίας. Καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται περαιτέρω από την αγροτική ζωή, έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο παράγεται η τροφή μας. Τα ζητήματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα και χρειαζόμαστε παθιασμένα άτομα που αγαπάνε την γεωργία για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των καταναλωτών. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που όχι μόνο οργώνουν το έδαφος, χρειαζόμαστε ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο, οι οποίοι μπορούν να μοιραστούν την ιστορία μας και να ενημερώσουν τους φίλους, τους γείτονες και την οικογένειά τους γιατί η γεωργία είναι σημαντική και γιατί είναι η βιομηχανία του σήμερα αλλά και του μέλλοντος.